Az örök kérdés: miben aludjon a baba?

Az örök kérdés: miben aludjon a baba?

Sok szülő egyetért abban, hogy a gyereknevelés egyik legnehezebb része az, hogy eldöntsük, mikor mit adjunk a babára. Pláne, hogy az örök kérdés: miben aludjon a baba.

És ez valószínűleg így is van, hiszen a picik nem tudják elmondani, hogy pont jól érzik magukat, azért elviselnének még egy réteget, vagy éppen már kicsit sok lesz a ruha. Ráadásul ott a nagyi, aki szerint úgysem tudod eléggé felöltöztetni azt a gyereket.

A helyzet még rosszabb éjszaka, amikor nem mered nagyon beöltöztetni, nehogy megsüljön szegény, de attól is tartasz, hogy fázni fog. Kiváló megoldás lenne a takaró, de azt meg mindig lerugdossa. Van erre a problémára egy remek találmány: a hálózsák. Na de abból is, milyen?

Hogyan válassz hálózsákot?

A hálózsák kiválasztásakor mindenképpen figyelembe kell venni, hogy hány fok van éjjel a lakásban, és mennyire fázós a baba, hiszen ők sem egyformán érzékelik a hőt. Fontos az is, hogy mit adsz a hálózsák alá.

Legegyszerűbb, ha úgy gondolsz a hálózsákra, mintha egy takarót helyettesítene, de számold bele, hogy nem mindegy, hogy a takaró rád van terítve, vagy bele vagy tekerve. Merthogy a hálózsák esetében inkább az utóbbi áll fenn: kicsit melegebb lesz benne, mint egy ugyanolyan anyagú takaró alatt.

Milyen hálózsákok vannak?

Különböző vastagságú hálózsákok közül választhatsz: egyrétegű pamut, belül bolyhos anyagú, duplán bélelt és wellsoft. A pamut a leglazább, a legmelegebb pedig a wellsoft. A sokféle lehetőségnek köszönhetően mindig a hőmérséklethez tudod igazítani, hogy miben aludjon a baba.

A hálózsákok lehetnek hosszú ujjúak vagy ujjatlanok. Amikor erről döntesz, megint csak érdemes szem előtt tartani, hogy mi van a gyereken a hálózsák alatt. Ha például a body is hosszú ujjú, akkor a hosszú ujjú hálózsák már sok lehet, rövid ujjú body esetén viszont teljesen jó.

És mi van a totyogókkal?

Egy idő után felmerül a kérdés, hogy egy totyogó gyerkőcre mit adj éjszakára. Hiszen a takarót ugyanúgy lerúgja még, a hálózsákban viszont könnyen felbukik, ha esetleg megébred, és fel akar állni. Erre találták ki a tipegő hálózsákot, ami szintén különböző vastagságokban érhető el, és ugyanúgy betakarja a gyerkőcöt tetőtől talpig, mint a hagyományos hálózsák – csak épp járni is lehet benne.

Sosem könnyű eldönteni, hogy miben aludjon a baba. De amíg a gyerkőcök még nem elég nagyok ahhoz, hogy magukon tartsák éjszakára a takarót, a hálózsák lehet a legjobb választás. Ők kényelmesen alszanak, Te pedig nyugodt lehetsz, hogy nem takaróznak ki, és nem fognak fázni éjszaka.