Több gyermekes szülők.

Több gyermekes szülők, apuka, anyuka és három gyermek ül egy autóban, a kép felül nézetből készült, kép.

Ha ez a második, netán a harmadik kisgyermekük, akkor önök több gyermekes szülők. Valószínűleg fáradtabbak és fizikailag úgy érzik kimerültek, annyi felé kell szakadniuk.

Abban a pillanatban amikor megszületik a második kisbaba, semmire sincs idejük, mire este mindkét gyermeket leteszik aludni, már semmire sem marad energiájuk.

Két vagy három gyermekről még nehezebb gondoskodni, jogosan úgy érzik a szülők, hogy összeroskadnak a fáradságtól.

Nagyobb testvér érzései:

A családi élet boldogsága és nyugalma érdekében törődjön a nagyobb gyermekkel is, mert ilyenkor ő könnyen háttérbe szorul!

Gondoskodjon arról, hogy a nagyobb gyermek ugyanúgy találkozzon a barátaival, járhasson az edzésekre, ne változzon meg az élete.

Biztassa arra, hogy segítsen a kicsi körül és dicsérjük meg, ha ezt meg is teszi, sőt, ha kérés nélkül teszi!

Biztassa, hogy segítsen és szeresse:

Engedje, hogy segítsen pelenkázni, fürdetni, öltöztetni, etetni stb

Mindennap legyen olyan időszak, amikor csak vele foglalkozunk, hogy érezze, hogy őt is szeretjük és ezt hangoztassuk is, hogy tudjon róla.

Ha a baba körül hangoskodik, ne mondjuk neki, hogy: ezt ne csináld! Inkább használjunk pozitív szavakat, hogy ne okolja a kistestvérét.

A szülő nagyban segíthet, hogy a testvérek szeressék egymást. Rendszeresen mondja nagyobb gyermeknek, hogy a kistestvére szeretetből csinál dolgokat, pl karmol…

Nézd mosolyog rád! Ilyen és hasonló mondatokkal is lehet éreztetni vele, hogy a kistestvére is szereti!

Több gyermekes szülők nagyon nehéz időszakokon mehetnek át, akár kritikus időszak is lehet, de a Család lettünk című cikkemben írtam arról, hogyan tudjuk a párkapcsolatot is jobbá tenni gyermek mellett!