Mikor jöjjön a kistestvér?

Mikor jöjjön a kistestvér, a képen bal oldalon egy 2 éves kisfiú, aki mosolyog, mellette jobb oldalon pedig egy újszülött kisbaba látható, aki alszik, kép.

Amikor már elkezd gondolkodni azon, hogy vajon mi az ideális korkülönbség két kisgyermek között, az is felmerül a gondolataiban, hogy mikor jöjjön a kistestvér?

Egyes szülők véleménye az, hogy kicsi legyen köztük a korkülönbség, annál valószínűbb, hogy jó barátok lesznek, tudnak együtt játszani.

Mások úgy vélekednek, hogy jobb, ha nagy köztük a korkülönbség, míg a nagyobb óvodában van, addig több idő és energia jut a picire otthon.

Minden család más, ami beválik az egyik családban, nem biztos, hogy a másikban is, de akkor mikor jöjjön a kistestvér?

Amikor már biztosan eldöntöttük, hogy szeretnénk kistestvért, akkor viszont feltétlen meg kell beszélni a leendő gyermekkel, készítsük fel őt lelkileg.

Hogyan készítsük fel gyermekünket, hogy kistestvére lesz?

Várjunk vele a terhesség második feléig!

Amikor a kisgyermek már látja, hogy nő az Anyukája pocakja elfogadóbb lesz, kíváncsi és megérti, hogy mi történik.

Magyarázza el neki, hogy mitől nő a pocakja, engedje, hogy megérintse, megsimogassa, vagy tegye a fülét a hasára, így akár érzi is a mozgolódást és hallja is, ami nagyon meg fogja őt hatni.

Vegyünk olyan könyvet, vagy mesekönyvet, ami arról szól, hogy a kisgyermeknek kistestvére születik. Olvassuk esténként, így szépen lassan tudatosul benne, hogy mi vár rá.

Idővel bele éli magát, a történetbe bele helyettesíti a szereplőket és mindez nagyon jó hatással lesz a lelkére.

További jó tanácsok:

Beszélgessen vele olyan barátokról, akiknél megszületett a kistestvér, nagyon jó a hangulat és a testvérek közötti kapcsolat.

Vonjuk bele a kisgyermeket az előkészületekbe, érezze magát fontosnak és a későbbiekben is tartsuk szem előtt, hogy ne legyen elhanyagolva a pici miatt!

Nézegessünk kis kori képeket, amikor gyermekünk kisbaba volt, beszélgessünk vele arról az időszakról, az emlékekről.

Fontos:

A pici születése után se hanyagoljuk el nagyobb gyermekünket! Foglalkozzunk vele minél többet, hogy érezze, hogy szereti!

Kapcsolódó cikkeink: Család lettünk, Több gyermekes szülők.

One thought on “Mikor jöjjön a kistestvér?

Comments are closed.