Újszülött fürdetése.

Újszülött fürdetése, rózsaszín törölközőbe bugyolált újszülött, kilógnak a kis lábai, kép.

Újdonsült szülőként nem biztos, hogy mindenki tisztában van azzal, hogy elég hetente kétszer-háromszor az újszülött fürdetése.

Teljes fürdetésen kívül, úgy is tisztán tarthatjuk, ha először lemossuk a felsőtestét, utána az alsótestét, de teljesen megfelelő a szivacsos lemosás is!

Vegyük az ölünkbe, tegyünk egy tál meleg vizet magunk mellé, egyszerre csak kevés ruhát vegyünk le róla és szivaccsal töröljük tisztára.

Mire van szükség a fürdetéshez:

Babakád, vatta és szivacs, meleg víz, törölköző, babafürdető, bőrápoló és babasampon.

Az újszülött fürdetése mindig meleg szobában történjen!

Hogyan fürdessük?

1: Sekély, kb 13 cm magas vízben fürösszük. Könyökünkkel ellenőrizzük a víz hőmérsékletét, mielőtt beletesszük a picit. A 29 C fokos víz a megfelelő!

2: Vetkőztessük le a babát, vegyük le a pelenkáját, bugyoláljuk be az egyik törölközőbe. Először tisztogassuk le az arcát a vízbe mártott vattapamaccsal.

3: A kád fölött tartva mossuk meg a haját, tenyerünkből csurgassuk rá a vizet. Kevés babafürdetőt vagy babasampont használjunk. Öblítsük le jó alaposan!

4: Szép lassan tegyük az újszülött babát a kádba, közben beszéljünk hozzá és mosolyogjunk! Fejét és vállát támasszuk meg az egyik karunkkal, lábát és popsiját a másik karunkkal.

5: Azzal a karunkkal amely a popsija alatt volt, óvatosan locsolgassunk vizet a gyermekre. Ha szeret kapálózni és ide-oda locsolni a vízbe, hagyjuk, had élvezze! Fontos: a picit mindig tartani kell a vízben, soha nem engedjük el és nem hagyjuk egyedül!

6: Emeljük ki a kádból, bugyoláljuk be meleg törölközőbe és törölgessük szárazra. Adjunk rá tiszta pelenkát és öltöztessük fel.

Kisbaba fürdetése című cikkemben még további hasznos tanácsokat adok, csecsemő babáknál pedig a csecsemő fürdetés.

2 thoughts on “Újszülött fürdetése.

Comments are closed.